Chaja Kolthoff

Training en instructie

Tekstvak: 06-17834929 
Tekstvak: info@chajakolthoff.nl

 

 

 

 

 Over Chaja Kolthoff

 

 

Van jongs af aan is Chaja opgegroeid met paarden om zich heen. Haar moeder gaf les op een gehandicaptenmanege, en zo bracht Chaja al aardig wat uurtjes rond in de stallen. Toen   ze 4 jaar oud was mocht ze 'eindelijk' meerijden in de voltigelessen. Na een aantal jaar is ze overgestapt naar het 'gewone' paardrijden, en na verloop van tijd kwamen daar 2 verzorgpony's bij. Toen ze 13 was kreeg ze haar eerste eigen pony, Jelmer, een 3-jarige ruin. Hiermee is ze een jaar later uit nieuwsgierigheid voor het eerst op Freestyle-cursus bij Emiel Voest gegaan. Deze 'nieuwe' trainingsmethode was een echte eye-opener na de vaak harde en strenge aanpak die ze traditioneel had geleerd, en in de jaren die volgden hebben ze samen het hele cursustraject bij Emiel gevolgd.

Thuis werd er hard getraind, en reden ze daarnaast ook wedstrijden in de disciplines dressuur en springen. Op dit moment zijn ze met name actief in de samengestelde wedstrijdsport, waar ze beiden met veel plezier voor trainen.

In het schooljaar 2007-2008 heeft Chaja twee instructeursopleidingen gevolgd: de ORUN Basis-instructeursopleiding, en de Applicatie Basis-Freestyle Instructeur in Deurne. Hierin kwamen de tegenstellingen van de traditionele benadering en de Freestyle-methode weer duidelijk naar boven, en is het alleen maar helderder geworden in welke richting Chaja zich wil ontwikkelen. "In de traditionele opleiding werden paarden vaak als vervelend of dwars bestempeld. Zelfs mijn eigen paard, waar ik mee kan lezen en schrijven, moest regelmatig 'op zijn plek gezet worden'. In de Freestyle-methode benaderen we een probleem van een compleet andere invalshoek, we gaan eerst op zoek naar de oorzaak van bepaald gedrag en controleren de basis voordat we uberhaupt op een paard gaan zitten."

Tijdens haar opleiding in Deurne is Chaja al actief aan de slag gegaan met een aantal leerlingen en trainingspaarden. Zo heeft ze een aantal paarden met behulp van het Freestyle-systeem beleerd, paarden begeleid bij een revalidatie, en mensen op weg geholpen om zelf hun paarden op een verantwoorde manier te kunnen trainen.

Sinds 2005 helpt Chaja ook regelmatig mee aan clinics en demonstraties en werkt ze in de stand van Emiel, onder andere op het Horse Event, Animal Event en Equistyle Event.

Daarnaast is Chaja ook aanwezig op trainingsdagen met de samenwerkende instructrices (zie www.emielvoest.nl) Ook heeft ze in de zomer van 2008 stage gelopen op het trainingscentrum Paardcentraal van Karin Huizer, daar werkte ze een aantal keer mee aan de basiscursussen.

In September 2008 is Chaja begonnen aan de HAS in Den Bosch, waar ze paardenhouderij studeert. Hiermee wil ze zich nog verder bekwamen in het paardenvak, veel ervaringen opdoen door middel van stages, en uiteindelijk een eigen trainingscentrum opzetten.

In het najaar van 2008 heeft Chaja een verdiepende cursus gevolgd aan het Hippisch Centrum in Deurne, met als thema “Lesgeven aan kinderen.” In deze cursus werd onder andere aandacht besteed aan  didactiek, motorische ontwikkeling, rijkunstig gevoel bij kinderen en afwisselende lesvormen.

home

chaja kolthoff

werkwijze

training

instructie

jeugdtraject

impressie

Nieuws

contact

Tips & Links